
לקראת פסח ביקשנו ממומחי מכון התקנים הישראלי מספר טיפים שיוכלו לסייע בניקיונות הבית לחג, בזהירות הנדרשת וביעילות המרבית:
הקפידו לקרוא את הוראות השימוש במוצר ושימו לב לסימונים הכוללים סיכונים ואזהרות בטיחות. יש לפעול בהתאם להוראות הספציפיות לכל מוצר.
- אין לערבב חומרי ניקוי! בחלק מהמקרים עלולה להתרחש תגובה כימית אשר יכולה לגרום להיווצרות חומר חדש רעיל ומסוכן מאוד.
- אסור לעשן בזמן השימוש בחומרי ניקוי או בקרבתם, בעיקר כאשר משתמשים בחומרים דליקים ובחומרים לפתיחת סתימות שמכילים סודה קאוסטית- סודיום הידרוקסיד.
- חובה לאחסן את חומרי הניקוי במקום שאינו נגיש לילדים.
- אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון.
- מומלץ לאחסן חומרי ניקוי, מסירי שומנים, פותחי סתימות (על בסיס סודיום הידרוקסיד) ואקונומיקה בנפרד מחומרי ניקוי למנקי אסלות ומסירי אבנית.
- יש לשמור על חומרי הניקוי באריזתם המקורית כדי למנוע תאונות כתוצאה מאי ידיעה לגבי מה נמצא בתכולת האריזה.
- יש להקפיד על סגירת הפקק לאחר השימוש בחומר הניקוי. יש להקפיד במיוחד באריזות עם פקק קשה לפתיחה, אריזות אלו בדרך כלל מכילות חומר מסוכן מאוד.
- יש לשים לב אם השימוש בחומר הניקוי דורש ציוד מגן כגון: כפפות, משקפי מגן או הגבלת מרחק של התזת החומר –הסימון מופיע על גבי האריזה.
- במוצרים רבים מופיע סמל משולש מובלט. לעיתים מופיע המלל "לא למאכל" הבלטה זו נועדה לאוכלוסיית העיוורים.
- לפני השימוש באקונומיקה מומלץ להסתכל על תאריך התפוגה של המוצר מאחר והחומר הפעיל מתנדף עם הזמן . תאריך פג תוקף הוא בדרך כלל שנה מיום הייצור.
- בקניית נוזל כלים יש לשים לב לריכוז החומר הפעיל המוצהר על גבי האריזה. הריכוז יכול לנוע בין 12% חומר פעיל ל 36%. ככל שהריכוז גבוה יותר יעילותו גבוהה יותר וניתן לדללו עם יותר מים.
- במקרה של פגיעה מחומר ניקוי יש לפעול כפי שמופיע בהוראות היצרן. במידת הצורך יש לפנות מיידית לטיפול רפואי. יש להצטייד באריזת החומר הפוגע.
ניקוי בטיחותי של הגז והכיריים לפסח
אין ספק שבניקיונות לקראת הפסח הקרב ובא, יש מקום מרכזי למטבח, לכליו ולמכשירי הגז שלו. אך בבואנו לנקות את המטבח מלכלוך ובמיוחד מן החמץ, עלינו להישמר ולעשות זאת מבלי לסכן את בריאותינו או את שלמות המוצרים. במיוחד לשם כך חברת 'פזגז' מגישה סדרת כללים לניקוי מערכת הגז והכיריים, שימלא אחר דרישות ההלכה מחד גיסא אך תוך היצמדות לכללי הבטיחות והזהירות הנדרשים מאידך גיסא.
דרישות ההלכה בניקיון הגז והכיריים:
- גוף הכיריים – אפשר לכסות בנייר אלומיניום את הלכלוך, או לצבוע בצבע אלומיניום. עדיף להשתמש בחלקים וברשת עילית המיוחדים לפסח. יש להישמר מלכסות את פתחי המבערים!
- המבערים – אין צורך לנקות, הם מתחממים ושורפים את החמץ תוך כדי שימוש.
- הצלחת מתחת למבערים – לרוב אם נופל לשם מזון, לא אוספים אותו וממילא נחשב כטרף. כשמניחים נייר אלומיניום, חשוב להקפיד, הן בצלחת והן בגוף הכיריים, שעובי נייר האלומיניום יהיה כזה שאין חשש שיקרע במהלך ימי החג.
- הכפתורים – יש לנקות את הכפתורים במטלית, כל כפתור במשך כחמש עשרה שניות.
חשוב לציין! בבואנו לנקות את הכיריים – אין לנתק את צינור הגומי של הגז! ניתן לנקות את הכיריים עם סבון ומים, אך חשוב מאד לייבש את המים לפני הפעלת הכיריים מחדש, אחרת עשויים מבערי הכיריים לעבוד באופן לא תקין, ואף לגרום חלילה לדליפת גז לא שרוף מהכיריים.
זהירות: ריח חריף באוויר
לגז הבישול מוסיפים חומר עם ריח חזק בשם מרקפטן, על מנת שהמשתמש בגז יוכל לזהות דליפה חלילה וחס. באם אתם מריחים ריח אופייני לגז – פירוש הדבר שקיימת דליפה, ויתכן שאחד הצינורות נקרע או הוזז, וגז משתחרר לאוויר. במקרה כזה יש לסגור מיידית את ברז הגז הראשי ו/או את מיכלי הגז של הדירה, ולהודיע לחברת הגז.
במידה וריח הגז חריף והוא כבר התפשט בכל הבית, יש לבצע את הפעולות הבאות: אין להפעיל בשום אופן מפסקי חשמל בבית! וכן יש לסגור את מפסק החשמל הראשי שממוקם מחוץ לבית. כמו כן יש לסגור מיד את ברז הגז הראשי, לפתוח חלונות ודלתות, ולהודיע לחברת הגז/ מכבי אש ולהתפנות מהבית.
חשוב לדעת: אין צורך לתחזק את צינורות הגז בבית, אך יש לוודא שנעשית בדיקה תקנית אחת ל-5 שנים המתבצעת ללא עלות. בבדיקה זו חברת הגז מחליפה את צינור הגומי המחובר לכיריים ללא חיוב. באם אתם מזהים אביזר גז פגום או דולף – יש להודיע מיד לחברת הגז.
במידה ותרצו להתקין כיריים מיוחדות לפסח, את החיבור למערכת הגז יש לבצע אך ורק על ידי טכנאי גז מוסמך.